0%
Test M-Tech Heavy Duty Axe
Met het heerlijke weer van de afgelopen maanden was er maar weinig beter dan in de avond een koud drankje en staren in het vuurtje dat ik eerder die dag had voorbereid. Zo heb ik genoeg ruimte gehad om de handbijl te testen. Nou gebruik ik bijlen doorgaans op voor haardhout thuis, in de tuin, en tijdens het kamperen. Het zijn de laatste twee waar deze bijl tot zijn recht komt. Kijk, het is echt een klein bijltje, en als ik thuis hout aan het hakken ben voor op de haard merk je al snel dat het niet bijzonder snel gaat. Weinig lengte in de steel en niet een bijzonder dikke grip (ik heb wat grotere handen) deden mij de bijl snel tegenstaan. Maar we gaan hier niet over één nacht ijs en al doende leert men. Zo had ik binnen no-time een blaar op mijn duim en kwamen mijn trouwe handschoenen uit de tas. Man, man, man, dat scheelde even. Met handschoenen aan had ik veel meer “dikte” op het heft en lag de bijl echt een stuk beter in de hand. De stapel hout ging aanzienlijk sneller vooruit, alhoewel nog niet echt snel. Dit is natuurlijk ook te verwachten van een handbijl. Toen het eenmaal tijd was om met de bijl op stap te gaan, ja toen, toen begon de bijl tot zijn recht te komen. Ik ga graag trekken met een rugzak op en dan spelen gewicht en formaat een belangrijke rol. Met een gewicht van rond de 750 gram is het goed te doen tijdens de trektocht. De sheath die erbij zit is van stevig nylon en sluit en opent prettig. Wat ook fijn is aan de sheath is dat deze makkelijk te bevestigen is aan een tas of aan een riem terwijl je wel alles veilig kunt houden. In de sheath zit namelijk nog een extra kunststof beschermer voor de scherpe snede op de kop. De bijl kwam eigenlijk vrij scherp bij mij aan en je kunt er goed mee uit de voeten vanaf dag één. Toen het formaat. Dit was in eerste instantie een minpunt, maar, ik moet zeggen, werd tijdens het trekken een pluspunt. Hij valt gewoon weg tegen je tas en je merkt vrijwel niet dat hij er is tot het moment dat het tijd is voor je kampvuur. Zelfs de kleuren (een soort gemêleerd grijs/zwart) zijn niet opvallend en daarmee loop voor je gevoel niet in het openbaar rond met een bijl op je rug. Eenmaal weer thuis kreeg de hatchet nog een laatste aantal taken te verwerken, maar ditmaal in de tuin. Een plek waar de bijl het écht goed doet. Denk aan grover snoeiwerk, wegwerken van braamstruiken, ophakken van kleine fruitbomen, en het bijwerken van wat grotere bomen. De bijl is handzaam in formaat, makkelijk te hanteren en de platte achterkant doet uitstekend werk als hamer. Ik heb geen last gehad van chipping (hapjes in de snede van de bijl) behalve toen ik doorschoot in de aarde en een kiezel raakte. Geen verkeerde score voor een bijltje van 27,95. Bij elkaar opgeteld deed de bijl het absoluut uitstekend in de tuin. Sommigen van jullie zullen terecht opmerken dat ik de bijl niet in koud weer heb getest, de tijd dat een bijl echt laat zien waar hij van gemaakt is. Klopt, en als ik eerlijk ben weet ik niet hoe de bijl het zal doen. Ik denk echter dat ik zelf niet snel zou kiezen voor een bijl met een stalen heft in de winter, en ik zie deze M-tech Heavy Duty Axe echt als een tool voor in de tuin. Hij zal vrijwel iedereen goed in de hand liggen met een goede grip. Vergis je niet, dezelfde reden waarom ik een blaar op de duim had is dezelfde reden waarom de bijl niet snel uit je hand zal schieten. Ideaal dus wanneer je druk bezig bent en je handen vol met aarde zitten van het tuinieren. Ben je op zoek naar een huis-tuin-en-keukenbijl die op zich niet misstaat op een backpack, ga dan absoluut voor de M-tech Heavy Duty Axe. Alexander