0%
Test Ganzo 727M
Ganzo G727M in Camo Over de afgelopen laatste paar maanden heb ik de G727 elke dag mogen dragen om het mes goed te kunnen testen, en ik moet zeggen, ik ben onder de indruk: De meeste mensen die zich al iets langer in de messenwereld begeven zullen direct zien waar de ontwerpers van dit mes hun inspiratie hebben gevonden: de Ontario RAT-1. Een mes dat al ruim 10 jaar te boek staat als een uitstekend mes voor weinig geld. Toen was daar de Ganzo G727M, een uitstekend mes voor nog minder geld. De Ganzo komt binnen voor net iets minder dan 25,- bij 2Sharp.nl en is daarmee de helft goedkoper dan een RAT-1. Yup, je kunt dus twee 727s kopen voor de prijs van één RAT-1. Dat is ook een stuk van de charme van dit mes. Als messenliefhebber heb ik mooie, en zeer prijzige messen, maar het nadeel is dat ik ze soms bijna niet durf te gebruiken. Niet zo met de Ganzo. Ik heb dit mes overal voor gebruikt, van eten bereiden tot aan brandhoutjes splijten. Want ja, als ik het mes sloop heb ik zo een nieuwe besteld. Nu snap ik dat je kunt denken: “dat is goedkoop... kan niet veel waard zijn”, maar daar heb je het mis. Het mes is van 440C staal welk een redelijke middenmoter is als het gaat om staalsoorten, en daarnaast vergelijkbaar met AUS-8 (RAT-1). Het mes komt goed geslepen bij je thuis aan en ik hoefde het pas te slijpen na een week of zes. 440C is gemakkelijk te slijpen en binnen no-time zit er weer een scheerscherpe snede op. De handle scales (handvatten) zijn gemaakt van G10 en geven een goede grip voor alledaags gebruik. Grippy genoeg om niet door te schieten of weg te glijden, en niet zo ruw dat je je handen vol blaren hebt zitten na een halve kuub karton. Wat handling en grip betreft zit het goed met dit mes. De rondingen zitten op de juiste plaatsen en het mes vult mijn handen goed (qua maat: ik draag Mechanix handschoenen, maat Large). Totaal geen hotspots, zowel niet in een normale grip en ook niet in alternatieve grepen. Het enige wat van mij iets scherper had gemogen was de jimping. Deze volstaat wel, maar ik vind het iets slapjes. Aan de andere kant ben ik pas blij als jimping bijna in mijn vingers snijdt, dus wellicht mag je dit met een korreltje zout nemen. Iets wat wel opviel was dat ik bijna 2 maanden geen gedoe heb gehad met het mes, echter rond die tijd ineens blade play (speling) kreeg van links naar rechts. Ik denk dat dit te maken had met de extreme hitte en de kunststof spacers. Het mes toen iets aangedraaid en nergens meer last van gehad. Als laatste punt wat betreft het ontwerp moet ik het locking mechanisme noemen. De Ganzo heeft namelijk een axis-lock (tegenover een liner lock op de RAT-1), en dit is één van mijn favoriete mechanismes. Naast het feit dat het enorm sterk is houdt het ook je vingers uit de weg van de snede van je mes. Als iemand die zijn mes vaak openmaakt met één hand en zonder te kijken is dit een gigantische pre. De combinatie van de prijs en de axis-lock doen mij dit mes dan ook verkiezen boven de Ontario. Voor wie raad ik dit mes aan? Eigenlijk voor iedereen die van een iets groter edc-mes houdt. Het is niet het kleinste mes en ik zou het ook niet snel dragen als arts op een geriatrische afdeling, maar het is briljant voor allerhande taken. Groot genoeg voor alles wat je op een dag doet, maar niet zo groot en zwaar dat het een ton in je broekzak weegt. Het mes is volledig ambidexter dus linkshandigen kunnen uitstekend uit met dit mes (nog een voordeel van de axis-lock). En of je nu een beginnend verzamelaar bent, iemand op zoek naar zijn of haar eerste mes, of iemand die een beater wil hebben, dit mes is voor jou! Ik heb er enorm van genoten de laatste tijd en ik hoop dat jij dat ook zult doen . Alexander