0%
Hultafors trekkingbijl de Classic H008 (HUL-84006).

Buiten. Bos, en natuur. Ik reken mezelf een gezegend man dat ik in het hoge noorden woon en van voorgenoemde hebben wij relatief veel.

Een grote hobby van mij is hout prepareren voor de openhaard en de vuurkorf. Dat we het hier niet hebben over kleine stammetjes die we bij de benzinepomp halen om vervolgens met een bijltje klein te hakken zullen de foto’s en filmpjes laten zien. Wat je ook vaak ziet zijn de bekende outdoor beelden met een paar populieren takken en wat berk en andere zachte houtsoorten.

Maar dat deze bijl voor écht ander houtwerk gebruikt is zullen we jullie laten zien. Ik kreeg mijn lang gewenste Hultafors trekkingbijl de Classic H008 (HUL-84006). Ik vond de klassieke belijning erg mooi en wilde deze al een tijd in mijn collectie hebben. Eerder verkreeg ik de Ganzo GSA01-YE al en heb hier ook een uitgebreid verslag over geschreven elders op deze website (https://2sharp.nl/nl/blog/Gast_Diderik/)

Ik kreeg de Hultafors binnen en kon niet wachten om aan de gang te gaan. Inmiddels heb ik een beetje ervaring met messen en bijlen, ik weet dat eigenlijk 95% van de bijlen en messen de scherpte te wensen overlaat. Zo ook hier. Dat is zéker geen productfout maar meer een mankement van mijzelf. Scherp is pas scherp als ik het scherp vind zeg maar … Ik ga je verder niet vermoeien met de staalgegevens etc. Die zijn prima op te zoeken op deze website (2sharp.nl) maar ga het echt hebben over het werken met deze bijl. Het hoesje is leuk, maar erg onvoldoende voor zo’n prachtige bijl en de steel is van prachtige kwaliteit maar een beetje ruw afgeleverd. Zo … dat was het gezeur, dan nu alleen nog maar mijn opperste enthousiasme over de bijl. Ik ben even met de bijl aan de gang gegaan. En is ook dat niet nou juist zo ontzettend leuk? Zo’n 100% goed afgeleverd product vind ik juist minder leuk.

Als je met je product aan het werk kunt om hem zo te maken dat hij 100% aan je verwachting voldoet, dat geeft je zeg maar “een band” met het product. Ik heb de bijl heerlijk scherp gemaakt, de prachtige steel (Hickory hout) ligt geschuurd en in de lijnzaadolie gezet. ( Stelregel: iedere dag gedurende één maand. Dan één keer per maand gedurende een jaar daarna één keer per jaar. Vergeet vooral de kop van de steel niet!!) Wat een prachtig product om naar te kijken. De steel glimmend in de zon. Bijna zonde om te gaan gebruiken, maar ik heb héél veel werk in petto voor de Hultafors. Ik begon in de achtertuin. Ik had veel harsrijk hout liggen dat klein gemaakt moest worden voor in de vuurton waar we afvalhout in verbranden. Niet te verwarren met de vuurkorf. Ik vind dit een mooie test, immers als je de bijl in het bos wilt gebruiken tijdens je survivalweekend of op kampeertochten met je kinderen dan zul je gegarandeerd naaldbomen tegen komen die op één of andere manier bewerkt moeten worden met je bijl. De houtstructuur van naaldbomen is anders dan bij loofbomen en natuurlijk erg vervelend is de hars aan de bijl. Hoe gaat het bijltje daar mee om? Meer dan geweldig. Ze merkt de hars eigenlijk niet. Gaat niet kleven in het hout en is buitenverwachting goed schoon te maken daarna. Duidelijk beter dan Fiskars en bv het eerder genoemde Ganzo bijltje. Echt een punt van overweging als je veel met harsrijk hout werkt. Normaal test ik een product gedurende langere tijd. Niet even 6 aanmaak houtjes voor de vuurkorf, 3x langs de firesteel en dan een oordeel. Nee, ik test meestal tussen een half jaar en een jaar. Dan kan je pas een echt goed oordeel geven vind ik. In het geval van deze bijl was ik echter snel klaar. We hebben hem aan zo’n brute test onderworpen dat ik niet verder hoefde te testen. Ik ben hélemaal overtuigd! Normaal test ik ook graag in de kou om te kijken hoe het staal zich dan houdt en reageert op verschillende temperaturen, maar aangezien de bijl uit Zweden komt durf ik stilletjes te vermoeden dat het gebouwd is op koude winteravonturen.

Wij hadden een enorme partij eiken liggen. Onmogelijk om met de hand te kloven. Heel erg grote stukken. Al 3 jaar in de zon, wind en regen. Onbeschut. Buiten. Vol met noesten. Vol met scheefgroei. Kneiter hard! We hadden een trekker met een 14 tons hydrauliek klover. Een Husqvarna kettingzaag, spierkracht, 2 aanhangwagens die vol moesten en de Hultafors Classic H008. Hij moest aan het werk. En hard ook. [geen partij voor deze blokken] Hoe geweldig dit bijltje ook is, je ziet op de foto hier boven … het is geen partij voor deze zware, stoere, door-en-door geharde stukken eik. Zelfs de klover kon het niet in één keer aan, dus de blokken moesten eerst gezaagd … de Hultafors werd eerst ingezet om alle schors van de blokken af te kappen, de rotte stukken te verwijderen en iedere ‘valse inzaging’ weg te kappen (zoals op deze foto hier onder goed te zien is) dat om te voorkomen dat deze stukken hout ongecontroleerd weg zouden schieten. [wegkappen valse inzagingen] De balans van de bijl is geweldig. In eerste instantie, als je de bijl binnen krijgt, dan voelt de balans wat raar aan. De kop lijkt veel te zwaar in verhouding tot de steel. Ook de gewichtsverdeling is wat eigenaardig. Onprettig bijna. Totdat je de Hultafors confronteert met dergelijk werk. Dit type valse inzagingen werkt hij weg alsof de stukken hout er niet eens zijn. Dan snap je ineens waarom de gewichtsverdeling is zoals hij is. Perfect! Deze taak was gewoon onder de maat voor deze bijl. Zowel kappend als wrikkend … de Hultafors geeft geen krimp en de Hickory steel lijkt één te worden met jouw bewegingen. Mensen die meer met oude bomen werken, die weten dat je van alles tegen kan komen in dit soort oude stammen. Ingegroeide spijkers, ingegroeid prikkeldraad …. van alles en ook dat kwam de bijl tegen.

Dan het echte werk. Na een paar uur werk liep de houtklover vast in een grote noest. Wat we ook probeerden, we kregen het mes niet meer uit het hout. Muurvast. We zaagden het hout een stukje in en ondanks mijn angst voor het kapot gaan van de bijl, want geloof me hier is hij niet voor gemaakt, besloten we hem te gebruiken als wig. Op die manier hoopten we het kloofmes weer los te krijgen. Met een blok hout werd de Hultafors in de noest geramd waarna hij als breekijzer werd gebruikt om het hout open te breken (ZIE FILMPJE). Wat een prachtig product. Alsof ze er voor gemaakt was. Met het wrikken? De steel gaf ondanks de zijwaartse krachten totaal geen krimp. Nogmaals. De bijl is hier zeker niet voor bedoeld, maar soms moet je wat niet waar? Na een paar uur werk raakten de karren al redelijk vol. De bijl hield zich geweldig. Ondanks de hardheid van het hout en het ijzer dat we regelmatig tegenkwamen hield de bijl zijn scherpte eigenlijk wonderbaarlijk goed. Nogmaals, waar we hem voor gebruikte was zwaar over de comfortzone van dit type bijl heen.

Als of je met een standaard mountainbike de Paris Dakar rijdt zeg maar , maar we hadden niet gerekend op zoveel tegenwerking van het hout en deze bijl was alles wat we hadden als gereedschap. Naast dat de scherpte nagenoeg in tact bleef gaf ook de steel nauwelijks indicatie tot problemen. Deze bijl geeft een enorm vertrouwd gevoel. 100% betrouwbaar en wat moet gebeuren doet ze, zonder problemen! Tot overmaat van ramp liep de klover een tweede keer vast. Nog veel vaster dan de eerste keer. We probeerden het eerst op dezelfde manier. Inzagen en de bijl als wig gebruiken. Dat mislukte. Het kloofmes zat té vast. Dan het Friese gezegde maar toepassen: Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan” … Nogmaals, de Hultafors was het enige gereedschap dat we bij ons hadden. We moesten mokeren en bij gebrek aan beter moest de bijl er maar aan geloven. Met angst en beven gebruikte ik de bijl als een slaghamer. (ZIE FILMPJE) .. best spannend, want hier is hij zéker niet voor gemaakt.

Maar kijk eens hoe wonderbaarlijk de bijl zich houdt. En je zou het niet zeggen als je dit zo ziet, maar het is maar een bijltje van 44cm! Moet je je voorstellen! Ik ramde echt uit volle macht om het blok los te krijgen. Het mocht helaas niet baten, een halve centimeter hooguit. Ik besloot drastische maatregelen te nemen onder een ander Fries gezegde: “buigt het niet dan breekt het wel” en gebruikte de bijl wederom als een wrik instrument om het hout te breken vanuit de zaagsnede. En het lukte, zonder ook maar één kraakje in de Hickory steel te horen. Echt genieten zo’n prachtig stuk gereedschap.

Hier merk je dan ook enorm het verschil tussen een synthetische steel en een goede houten Hickory steel. De vibraties van dit soort klappen worden met een synthetische steel niet tot nauwelijks gedempt. Zelfs mijn duidelijk duurdere Fiskars bijl geeft véél meer trilling door aan je polsen. Die werkt een héél stuk minder prettig dan deze bijl. En ondanks dat ik er al véle jaren mee werk en de duurzaamheid zich echt bewezen heeft én de bijl ook nog eens groter is dan deze, werkt deze Hultafors absoluut véél lekkerder. Ook qua zweethanden. Het was een warme dag en mijn handen waren erg bezweet. Als je dat hebt bij een synthetische steel moet je vaak handen drogen ivm gevaar dat je geen grip meer hebt en de bijl uit je handen schiet. Ik heb mijn handen hier niet één keer gedroogd. Of je nu met handschoenen of zonder werkt, de grip op het hout blijft fantastisch! Dit gaat absoluut mijn primaire bijl worden die permanent in de auto ligt zodat ik hem overal kan gebruiken. Natuurlijk was de bijl op het einde van de dag gehavend. Dat kon ook niet anders natuurlijk. Veel te zwaar werk in verhouding tot de bijl. Werk waarbij ze niet alleen hout tegen kwam maar ook spijkers, prikkeldraad, dikke noesten, harde ondergrond met zand en stenen (bij misslagen) en heel soms het ijzer van de kloofmachine.

Kijk eens naar de foto van deze bijl na een dag zwaar over-gebruikt te zijn. Dát is kwaliteit … natuurlijk … het ijzer is beschadigd maar ik ben super trots op het bijltje dat het na zo zwaar afgebeuld te zijn maar zo weinig beschadigd is. Na zo’n dag hard werken verdient iedere bijl een beetje love, tenderness en devotion nietwaar? De onregelmatigheden weg geslepen, snede weer mooi gepolijst, vlijmscherp, steeltje weer mooi in de lijnzaadolie en klaar voor een volgend gebruik. Toch … ipv dit overdreven zware werk waar ik de bijl voor gebruikt heb, kun je er ook gewoon een klein kampvuurtje mee maken met kleine stammetjes die je bij de benzinepomp haalt. Om deze vervolgens met dit geweldige kampeer en outdoor bijltje klein te hakken samen met je kinderen. Eigenlijk zou het verboden moeten worden dit prachtstuk gereedschap een ‘bijltje’ te noemen.

Dit is, ondanks de grootte, gewoon een bijl! Zoals je hebt kunnen zien: deze bijl zou ik onder iedere omstandigheid 100% blindelings vertrouwen. Of het nu kampeerwerk, survivalwerk of zelfs reddingswerk is, ik kan je deze bijl met absoluut gerust hart zéér en zéér goed aanbevelen, want écht deze bijl heeft in één dag nét zoveel doorstaan en overleeft als hij normaal in 20 jaar kamperen nog niet zal beleven. Een absolute aanrader. Als je het vol hebt gehouden om zoveel te lezen dan verdien je gewoon een bijl van deze kwaliteit. Een keer €38,- uitgeven en je hebt een bijl die je na een héél leven bij je gehad te hebben aan je kinderen over kunt geven met alle verhalen, van alle avonturen erbij. En ze zullen zich die avonturen herinneren en genieten van de warme herinneringen aan vroeger.

Doen! Echt waar.

Hartelijke groet.