Ganzo G738-BK review

Prachtig werk om een voor mij onbekend merk te kunnen testen. In dit geval de Ganzo G738-BK.
Ik heb al een jaar of 5 een klein simpel EDC (Every Day Carry) mesje die ik gebruik zowel privé als op de zaak voor allerlei dingen en deze wordt enorm veel gebruikt. Grof gebruikt. Het was een mesje van rond de €15,- en die is nu écht aan vervanging toe. Vandaar mijn blik naar een ander EDC mesje.


Ik kreeg de Ganzo binnen en was best verrukt over de kwaliteit. Hij oogt en voelt stevig. Geen speling zijwaarts of op/neer. Het Axis lock reageert goed en sluit mooi solide af.

Zelf heb ik het liefst een liner- of framelock, maar dat is persoonlijk. Op internet las ik veel over dat mensen het slot van de Axis te zwaar vonden gaan. Ook dat zal persoonlijk zijn, maar ik vind het heerlijk openen en sluiten. Juist omdat het écht opent en écht sluit. Gevoel van zekerheid. 


Uit de doos was het mes niet echt vlijmscherp, maar nu is dat ook een persoonlijk ding. Ik slijp zelf en scherp is bij mij niet snel scherp genoeg. Het mes is wel enorm simpel razend scherp te krijgen.  Even over de keramische stick is eigenlijk al genoeg.


Over de duurzaamheid van de scherpte kan ik nog niet veel zeggen omdat ik het mes nog niet heel veel gebruikt heb om de volgende reden ….

Ondanks dat aangegeven wordt door Ganzo dat het een EDC mes is, vind ik hem daar niet geschikt voor. Dat is ook weer afhankelijk van wat je van een EDC mes verwacht, maar ik vind het erg belangrijk dat een EDC mes kort, klein en behendig is. Je moet hem helemaal op kunnen sluiten in je hand en er kaas mee kunnen snijden, aanmaakhout mee prepareren, bramen struiken afsnijden en kitranden uit snijden om maar even wat voorbeelden te noemen. Juist omdat ik mijn mesjes altijd vlijmscherp heb wil ik absoluut geen contact hebben met de snede van het mes.  Ik wil mijn duim volledig kunnen gebruiken om het mesje te sturen en vooral nooit ‘bang’ hoeven te zijn dat het mes uit mijn handen glipt met alle gevolgen van dien. Ook moet ik een EDC mesje volledig kwijt kunnen in de broekzak zonder dat mensen hem kunnen zien  (ik heb een winkel) en er aanstoot aan kunnen nemen. Ook, als ik bv een verpakking open moet snijden waar de mensen bij staan, dan moet het een neutraal mesje zijn die niet oogt als een mes maar als gereedschap. (het mesje hier onder, de ideale maat voor een EDC mesje naar mijn mening)
Als ik de Ganzo puur vanuit het oogpunt EDC bekijk voldoet hij voor mij aan niet één van deze criteria.
Voor een EDC mes is hij voor mij te groot, oogt hij te tactisch, ik kan hem niet opsluiten in  mijn hand, kan hem niet verbergen in mijn broekzak, de ‘false edge’ aan de bovenzijde geeft geen lekkere steun voor mijn duim als ik druk uit moet oefenen en oogt erg tactisch. Kortom de balans van het gehele mes is voor mij niet geschikt als EDC.

 

 

Op onderstaande foto is het verschil in messen -die beide aangemerkt worden als EDC- duidelijk te zien maar ook het verschil in uiterlijk.Maar dan … als je het een andere benaming geeft, een ander doel, heeft het mes ineens een ongelooflijke potentie. Als ik hem  bekijk als tactisch mes, als beschermheer, dan ben ik echt enorm enthousiast. (ik zal jullie niet vermoeien met staalsoorten etc maar gewoon praten over het mes zelf)

De volledige balans van een tactisch mes ligt heel anders dan bij een EDC. Waar ik een EDC juist kort en close wilt hebben, wil ik met een tactisch mes juist veel mogelijkheden hebben.

Ik wil hem dichtbij kunnen hebben en ook wil ik ‘reach’ kunnen creëren, want vaak is afstand beter.
Ook moet de grip hetzelfde zijn of ik hem in fronthold of reverse grip heb. De handvorm moet hetzelfde zijn. En hoe je het mes ook beetpakt, je wijsvinger óf je pink moet goed in de vingersteun vallen. Daar is deze Ganzo voor mij echt perfect in.

        

Wat ik ook erg prettig vind is dat je ongeveer 3 cm meer reach kunt creëren als je de Ganzo achterin beetpakt. ( dat valt en staat natuurlijk met de maat van je hand, maar ik heb wat dat aangaat echt dé gemiddelde hand van Nederland denk ik). Je hebt dan absoluut nog erg goede grip! Ook de jimping (duimribbeltjes) zit op een perfecte plaats, maar ze hadden wel wat fanatieker gemogen naar mijn smaak.
Het Axis slot loopt inderdaad wat “zwaar” en is af te stellen door het mes te demonteren. Er staan veel filmpjes op Youtube over hoe dat moet. Ikzelf heb er absoluut geen moeite mee en ben erg tevreden over de snelheid van openen. Voor een tactisch mes gelden wat mij betreft alleen de snelheid van trekken en de snelheid van openen. De snelheid van sluiten maakt met een tactisch mes niet uit toch