Wat was dát ongelooflijk leuk. Een nieuw merk bijl testen. Ik zit veel in het hout zowel in onderhoud als voor de kachel. Al jaren werk ik met kleine bijltjes oa met Fiskars.
Het merk Ganzo was voor mij op het bijlen niveau een volledig onbekende. Vandaar dat ik zeer mijn tijd genomen heb om heb volledig te testen. Ik wilde er een jaar over heen laten gaan zodat hij ook in alle facetten getest kon worden. Met name ook in de kou van de winter. Hoe houdt de steel zich. Hoe houdt het ijzer zich. Maar inmiddels zijn we eind januari en een winter zie ik niet meer komen dus begin ik mijn aantekeningen vast uit te schrijven.

Ik wilde graag weten hoe Ganzo is op het gebied van scherpte, gewicht, kracht, roest, slijpen, betrouwbaarheid, hanteerbaarheid, gedrag op je hand en pols kortom alles. Ze noemen dit namelijk een survival bijl, nou … dan moet hij ook wel ergens tegen bestand zijn toch?

Ik kreeg hem binnen in juni 2017. Ik was blij verrast over de uiterlijke kwaliteit. Het leek solide, stevig, goed gebalanceerd.

ganzo axe

ganzo axeDe set bestaat uit een stevige houder, een handzaagje een firesteel en uiteraard de bijl.

Mijn eerste indrukken bij het uitpakken waren de volgende: De beschermhoes zat erg vast en stevig om de bijl heen. Het sluit systeem werkte wat té goed en was moeilijk te openen. Het uithalen van het bijltje gaat prima maar hem weer in de hoes steken is wat precisie werk. Door gebruik echter gaat de sluiting wel wat soepeler op een gegeven moment en geeft gewoon een solide veilig gevoel, maar het terug steken van de bijl in de hoes blijft wel een puzzeltje.

Het bijltje is een mooi formaat, ligt heerlijk in de hand, heeft een prachtig ‘voorwaarts’ gewicht. De handel is hol. Ik had mijn twijfel over de kracht en de duurzaamheid van deze hendel. Als hij breekt is hij niet vervangbaar dus wel een belangrijkpunt om te testen. Maar na veelvuldig gebruik is er naar mijn idee helemaal niets veranderd aan de kracht van de hendel. Wordt niet slapper, blijft prachtig zijn vorm behouden. Hij is wél wat flexibel als je bij het kloven van liggende stammetje een zijwaartse beweging maakt om het hout te splijten.

Wat wel erg storend is, dat is kloven met het zaagje in het handvat. Omdat het zaagje trilt bij iedere klap heb je telkens het gevoel dat je bijl-kop los zit. Je voelt de vibratie van het zaagje nl. nogal hard in het handvat. Voordat ik aan het werk ga haal ik het zaagje er dan ook altijd uit. Dit is natuurlijk een persoonlijk dingetje. Misschien ervaar jij het helemaal niet als vervelend!

De eerste serieuze werkzaamheden vingen aan. Ik moest een enorme stapel gesnoeide stammen ontdoen van hun takken.  Normaal doe ik dit met een machete (ook van 2sharp, de Tramontina Artikelnummer: TT414 … zie review) maar wilde de Ganzo hier even goed voor gebruiken. Daarna houtjes kloven voor de vuurkorf.

Laat ik beginnen met: de bijl is niet echt scherp. Nu is altijd de vraag: moet een bijl wel vlijmscherp zijn? Ik zelf vind dat altijd afhankelijk van de balans van de bijl. Heeft hij veel voorwaarts gewicht dan is dat minder belangrijk voor het werk waar ik hem voor nodig heb.

Ondanks dat hij handmatig niet scherp aan voelt snoeit hij als een grote. Door zijn perfecte verdeling in voorwaarts gewicht dat ook nog eens versterkt wordt door het geringe gewicht van de holle steel  snoeit hij takken  -drie vinger dik-  met groot gemak. Let wel op … juist door dat voorwaartse gewicht wil hij, als je niet oppast, wel ver doorschieten. Knie en scheen kunnen slachtoffer worden. Maar zoals altijd als je met dergelijk gereedschap bezig bent … opletten is een MUST. Niet opletten geen optie. Dus áls je jezelf raakt … weet dan dat het niet aan de bijl ligt.

Het bijltje ligt erg goed in de hand en ook de grip is veel beter dan ik had verwacht. De steel oogt en voelt wat glad, maar als je aan het werk bent blijkt dat 200% mee te vallen en geeft hij een heerlijk stabiel gevoel. Hij slipt op geen enkel moment uit mijn handen. Ook niet als je handen wat zweterig worden/zijn. Ook raken mijn handen nauwelijks vermoeid na lang gebruik. Iets wat ik bij Fiskars bv. wel heb. Het ontdoen van takken van stammen is dus zeer goed geslaagd.

Ik heb mijn hok vol eik liggen op het moment dat ik kan gaan testen. Dat is mooi want het is een zware hout soort. Kloven dus. De maat van het bijltje klopt niet echt bij het formaat kloofhout dat ik heb liggen dus ik was wat sceptisch. Niet over het bijltje, maar over de verhouding < lengte stam x formaat Ganzo >

Helemaal niks aan de hand. Kloven was ‘geen probleem’. Natuurlijk past een groter bijltje beter. De stammen die ik heb zijn rond de 35/40 cm. Maar relatief bekeken gaat hij er door heen als het spreekwoordelijke mes door boter. Hij heeft een hele mooie ‘bite’ De wig vorm van de kop en het gewicht maken van hem een prima klovertje. Als je stammen bv. 25/30 cm zijn dan is het een geweldig werkpaard deze Ganzo.

ganzo axe

 

 


Het staal heb ik helaas niet écht kunnen testen tot nu toe. Staal is pas echt te testen in echte kou. Tot mijn verbazing en ‘schrik’ zie je toch na veelvuldig gebruik in alléén maar kloof- en stammenhout dat het staal toch vrij makkelijk chipt.

ganzo axe

ganzo axe
Positief is wel dat je het nauwelijks merkt. Hij klooft gewoon door alsof er niets aan de hand is. Ik denk echter dat als het staal écht koud is, dat het chippen wel erger wordt. Als je moet survivallen in een warm gebied … geen probleem, in Antarctica zou ik mijn twijfels hebben

Ik heb hem bewust nog niet geslepen, want ik wil zien hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Maar nogmaals, met het kloven merk ik er echt helemaal niets van. Deels wéér door het prachtig verdeelde gewicht waarschijnlijk. Wat je veel ziet bij bijlen, is dat de koppen door gebruik beschadigen, lelijk worden, kapot gaan. Moet je deze eens zien:

ganzo axe

Nog steeds in perfecte staat. Petje af daarvoor!

Kortom … het bijltje is zéér aanbevelingswaardig vind ik. Nogmaals, ik had hem liever wat meer af gebeuld in kou etc. om nóg wat bekender te raken met de Ganzo G-GSA01-YE, maar ik heb hem veelvuldig gebruikt en ben er zéér enthousiast over. Veel stammen van takken ontdaan, veel gekloofd, ook in naaldhout gebruikt zélfs daar voldeed hij zeer goed. De bijl alleen al is zijn geld zéker waard.

Dat brengt mij op de rest, de zaag en de firesteel.

Nou .. dat moet je wat mij betreft écht zien als een gimmick.
Ik heb het zaagje veel gebruikt in het ontdoen van takken op stammen, maar

a) met het bijltje gaat het véél sneller en

b) het bijltje kan alles wat het zaagje ook kan, alleen dan veel stabieler.

Maar het zaagje even als los item review-end is het écht een leuk ding om er bij te hebben. Als je bv. een sleuf in een takje moet hebben voor bv een tentharing of iets dergelijks. Maar een boom er mee omleggen gaat nog even niet gebeuren.. als je te diep het hout ingaat wordt hij simpelweg te instabiel. Het lossen van zaagsel gaat dan helemaal niet meer en de zaag loopt vast. Ook is het handvat wat glad en onplezierig met zweethanden. Tot takjes van ongeveer 2 tot 4 cm is het echter een perfect dingetje. De sluiting waarmee hij in de bijl opgesloten zit is wel héél erg strak. Vervelend als je hem weer dicht moet doen, maar geweldig tegen het verliezen van je zaagje. Het blad is vrij dun dus hij zaagt niet echt stabiel maar daar en tegen beschadigt het blad nauwelijks tot niet bij veelvuldig gebruik. Als ik hem gebruik spuit ik hem eerst in met WD40 dan loopt het allemaal wel een stuk beter.

ganzo axe

Wil je het handvat wat meer antislip hebben doe er dan hockeystick tape om. Heb ik hier nog niet ivm het testen. (hier een foto van de takken die ik er mee zaag)

ganzo axe

Tot slot de fire starter. Daar geldt hetzelfde voor. Een leuke gimmick. Leuk op een warme zomer dag om indruk te maken op je vrienden bij een barBque, maar in een survival situatie had ik liever een wat meer betrouwbare steel … Ik heb hem getest in bv stevige wind, tijdens mist (vochtigheid), in regen en ondergedompeld in water (3 seconden) maar de werking is eigenlijk alleen maar goed bij goed weer. Maar … dan doet hij het ook echt goed. Mooie vonkjes en redelijk snel vuur op zowel berk als ook op vaseline-watten Een hele leuke gimmick maar als je écht een goede steel wilt hebben kies dan voor bv. de Light My Fire (LMF-4317) … een zéér betrouwbare firesteel. Ook in slecht(er) weer.

Hier onder het resultaat van de bijl, zaag én fire steel … ik vond het enorm leuk om deze set te testen.

ganzo axe

Resumerend: een heel erg leuke set om te kopen. Voor dit geld val je jezelf zéker geen buil. De bijl alleen is het geld al dik waard. Solide, stevig en zeer geschikt voor zijn taak. Hetgeen ik er mee gedaan heb is buiten proportioneel voor zo’n klein bijltje, maar hij hield zich 100% staande.

In mijn ogen moet je het zo zien: je koopt de bijl en de zaag en fire starter krijg je er gratis bij. Erg leuke gimmics. Leuk te gebruiken, werken ook aardig in de achtertuin. Maar als je er echt op moet vertrouwen, dan zou ik dáár wat anders voor aanschaffen. En waar anders dan bij 2-Sharp … ja toch?