Messen & de wet

Je mag er over het algemeen vanuit gaan dat als je een mes in een winkel koopt, je het ook daadwerkelijk mag hebben in Nederland. Dat wil echter niet zeggen dat je er zo maar mee over straat mag lopen! Voor de exacte wet verwijzen wij u naar de wet Wapen-en Munitie Onderstaand een beknopte samenvatting, waar geen enkel recht aan mag worden verleend; deze dienst slechts als leidraad.

Messen volgens de wet:

Ballistisch mes

Een mes waarvan het lemmet, al dan niet tezamen met het heft, door middel van lucht-, gas- of veerdruk rechtstandig uit een geleidingscilinder wordt gedreven.

Stiletto / Automatisch mes

Een opvouwbaar mes waarvan het lemmet door een druk-, of vergelijkbaar ontgrendelingsmechanisme zijdelings scharnierend uit het heft wordt gebracht.

Valmes

Een mes waarvan het lemmet door een druk- of vergelijkbaar ontgrendelingsmechanisme, dan wel door een zwaaibeweging rechtstandig uit het heft wordt gebracht.

Vilmes

Een niet-opvouwbaar mes waarvan het heft zeer kort is, haaks op het lemmet staat, en dat is bestemd om bij gebruik in de palm van de hand te worden gehouden, terwijl het lemmet tussen de vingers door naar buiten steekt.

Vlindermes

Een mes waarvan het heft in de lengterichting in tweeën is gedeeld en waarvan het lemmet naar buiten wordt gebracht door elk van de delen van het heft in tegenovergestelde richting zijdelings open te vouwen.

Wat is de boete?

Op 31 december 2014: Vanaf 1 mei 2012 is de wapenwet scherper. Heb je verboden mes op zak? Dan krijg je een boete van € 350,-.

To Top